Uw huis onderhouden, waarom is het nodig en waar moet u op letten? Negen handige tips.

Om uw huis in goede staat te houden, is het belangrijk het goed te onderhouden. Dat kan betekenen dat u bijvoorbeeld uw ramen beter laat isoleren, om de stookkosten laag te houden, of dat u eindelijk een dubbel glas laat plaatsen. Wat zijn de dingen waarop u moet letten als u onderhoud aan uw huis wilt laten uitvoeren? Hier zijn tien handige tips waarop u kunt letten.

Tip 1: voorkom schade aan uw huis

Door goed vooruit te denken voorkomt u schade aan uw huis. Vooral in het najaar als de winter voor de deur staat is het aan te raden goed na te denken over de staat van uw huis, omdat in de winter veel onnodige schade kan ontstaan die door goed onderhoud kan worden voorkomen.

Tip 2: zorg dat u huis winterklaar is
Zorg dat uw schoorsteen geveegd is, als u een haard gebruikt, bijvoorbeeld. Ook zullen er meer stormen ontstaan als het weer slechter wordt, dus laat u uw dak goed controleren.

Tip 3: informeer uzelf goed
Ga ervan uit dat u gemiddeld 300 euro per maand apart houdt voor onderhoud aan uw huis. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Zorg dat u goed op de hoogte bent van wat u huis nodig heeft. Het maakt bijvoorbeeld veel uit in welk jaar uw huis gebouwd is.

Tip 4: let op uw budget
Om niet voor verrassingen te komen staan is het belangrijk goed op uw budget te letten. Als uw CV-ketel kapot gaat, wilt u natuurlijk direct genoeg geld in huis hebben om hem te laten repareren, zodat u in de winter niet in de kou zit.

Tip 5: spaar automatisch
Om ervoor te zorgen dat u altijd genoeg geld heeft voor het onderhoud aan uw huis, waarbij u niet moet vergeten dat u misschien ook verbeteringen wilt laten uitvoeren, is het aan te raden een spaarrekening te maken waarbij u automatisch een bedrag per maand opzij zet. Sommige bankrekeningen maken het mogelijk om bij iedere transactie die u doet wat geld opzij te zetten. Onderzoek wat goed werkt voor u.

Tip 6: zet financiële meevallers apart
Als u aan het einde van het jaar een extra meevaller krijgt, via de belastingen of uw werkgever, is het verstandig (een deel van) dit bedrag apart te zetten voor uw huis.

Tip 7: maak een planning voor de toekomst
Wat is de staat van uw huis. Wat moet nu worden gedaan en wat verwacht u dat er in de toekomst moet gebeuren. Uw dak is nu goed, maar is misschien over 10 jaar aan onderhoud toe? Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 8: let op subsidies
Er zijn bij verschillende gemeentes vaak bouwsubsidies beschikbaar, bijvoorbeeld als u de isolatie uw woning wilt verbeteren. Informeer uzelf goed over wat er mogelijk is.

Tip 9: onderzoek hoe goed u met geld omgaat
Wilt u weten hoe goed u omgaat met geld? Doe eens de Goed met Geld-test op www.goedmetgeldtest.nl.


Meer informatie over huisonderhoud of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem contact op met Timmer- en Onderhoudsbedrijf Walraad uit Leiderdorp voor al uw huisonderhoud en verbouwingen in de regio Leiden.