De timmerman, wat doet hij en waar?

Er zijn vele soorten timmermannen. Zo zijn er timmermannen in de bouw, betontimmermannen, machinaal houtbewerkers of meubelmakers. We noemen ze allemaal timmerman. In deze blog leest u meer over dit brede, veelzijdige en oude beroep.

Wat is een timmerman?

Een timmerman werkt met hout. Daarbij wordt soms getimmerd met een hamer, maar lang niet altijd, soms wordt er geschroefd, gebeiteld of geschaafd, en naast het feit dat een timmerman lang niet altijd timmert, is het ook niet eens altijd een man.

Toch kunnen we in het algemeen wel een definitie geven van een timmerman: hij construeert, repareert of monteert dingen van hout. In de bouw zijn dat meestal houten constructies zoals kozijnen en deuren, dak- of wandconstructies, vloeren en meer. Ook zijn er timmermannen die zich specialiseren op het gebied van beton storten, waarbij ook vaak houten constructies worden gebruikt.

Wat doet een timmerman?
Een timmerman maakt of repareert kozijnen en deuren, vloeren en trappen, plafonds, daken, wanden en meer. Daarnaast is hij in staat technische tekeningen en bouwplannen te lezen en uit te voeren. Hij is in staat te bepalen of eventueel reeds bestaande constructies sterk genoeg zijn, of dat er een onveilige situatie is. Verder is de timmerman thuis is een breed scala aan hand- en elektrisch gereedschap. Van handzagen en beitels, tot aan vlakschuurmachines, cirkelzagen en lintzagen.

Waar werken timmermannen?
De meeste timmermannen werken voor bouw- en aannemersbedrijven of voor gespecialiseerde timmerbedrijven. Daarnaast komt het vaak voor dat timmermannen zelfstandig ondernemer zijn en zichzelf verhuren aan bijvoorbeeld een aannemersbedrijf. De timmerman moet dus altijd goed kunnen communiceren met andere vakmensen in een bouwplaats, zoals de uitvoerders, de technici en de schilders.

Zoekt u een timmerman die altijd persoonlijk contact onderhoudt met zijn klant en altijd op locatie komt kijken naar de klus, voordat er een prijs wordt afgesproken? Neem dan contact op met Timmer- en Onderhoudsbedrijf Walraad uit Leiderdorp.